Linkuri accesibilitate

Lungul drum al verificării averilor deţinute de demnitari


Cristina Cojocaru
Cristina Cojocaru

Primul pas a fost făcut: s-a creat Comisia Naţională de Integritate. Un interviu cu Cristina Cojocaru, expert al asociaţiei Adept.


Parlamentul a constituit în sfîrşit Comisia Naţională de Integritate, a cărei înfiinţare a fost întîrziată de aproape patru luni. Din ea vor face partea vocatul Ion Casian, propus de Partidul Liberal, Cristina Cojocaru, expert al asociatiei ADEPT, Leonid Morari care a fost propus din partea Partidului Democrat, Dumitru Prijmireanu de la opoziţia comunistă şi juristul Veronica Lupu, propunere înaintata de PLDM. Liliana Barbăroşie a întrebat-o Cristina Cojocaru, de la ADEPT ce va face comisia pentru a reuşi să verifice averile demnitarilor declarate la începutul anului.

Cristina Cojocaru: ,,Din punctul meu de vedere care deocamdată este punctul de vedere doar a unui membru a acestei comisii, noi trebuie cel puţin să avem un sediu, conform legii, guvernul trebuia să deschidă finanţare pentru această comisie de la 1 martie 2012, eu presupun că bani din buget sau resurse au fost prevăzute pentru asta, pentru ca să avem o adresă la care să poată să fie expediate aceste declaraţii, eu înţeleg, bine, că noi oricum o să avem nevoie de câteva luni pentru ca să amenajăm birourile, să angajăm aparatul care trebuie să verifice propriu-zis declaraţiile, va trebui să obţinem acces la bazele de date specializate pentru a putea efectua un control, dar eu sunt optimistă şi eu cred că cel puţin, parţial noi am putea să facem faţă cerinţelor car au fost puse având în vedere întârzierile cu care s-a constituit comisia dată”

Europa Liberă: Ce fel de baze de date a-ţi putea consulta în activitatea dumneavoastră?

Cristina Cojocaru:
,,Hai să ne gândim ce conţine declaraţia de venituri şi proprietate, veniturile, deci noi avem nevoie de acces la bazele de date ale fiscului cu privire la venituri, să ştim ce venituri au persoanele, ei şi rudele şi dacă aceste venituri au fost trecute în declaraţiile de venit şi proprietăţi, asta-i unu, doi, acces la baza de date a cadastrului pentru ca să vedem imobilele, dacă au fost declarate toate conform legii. Avem nevoie de acces la baza de date, care am impresia că este gestionată de Ministerul Afacerilor Interne cu privire la evidenţa autoturismelor, pentru că se declară şi bunurile mobile, valoarea cărora depăşeşte o anumită sumă. Declaraţiile de interese personale prevăd declararea cotelor pe care tu le deţii în anumite întreprinderi, prin urmare au nevoie şi de acces la registrul întreprinderilor, ca să vedem dacă au fost declarate toate interesele personale în această privinţă, şi asta sunt cel puţin cinci baze de date la care noi trebuie să avem acces.”

Europa Liberă: Există impedimente la acest moment ca să obţineţi acest acces?

Cristina Cojocaru:
,,Legea spune expres că autorităţile, organizaţiile, indiferent de forma lor juridică de organizare deci pot fi şi private, ori întreprinderi de stat pot fi, sunt obligate în termen de 30 de zile, la solicitarea comisiei să ofere accesul la datele şi la informaţiile, la bazele pe care le deţin. Deci, momentul în care noi formulăm o asemenea solicitare ar trebui să fim asiguraţi cu acces la bazele de date respective. Impedimente, bine, legale nu avem, să vedem în practică cum se aşează lucrurile. Partea bună este că, conform legii vechi, termenul de efectuare a controlului era de 30 de zile ceea ce era foarte scurt şi nimeni nu reuşea, acum termenul de efectuare a controlului este aproape tot anul. Mai exista încă o problemă, termenul de atragere la răspundere contravenţională era 30 de zile, comisia chiar dacă constata nereguli, transmitea la CCCEC deja era după o lună după ce a fost depusă declaraţia şi chiar dacă se dorea se depăşea deja termenul de atragere la răspundere contravenţională. Aici la fel, termenul de atragere la răspundere contravenţională a fost extins până la un an şi comisia poate constata aceste încălcări chiar şi la jumătate de an după ce au fost depuse declaraţiile, deci înseamnă că comisia are nişte pârghii pentru ca să facă ceva. Şase luni nu este un an, având în vedere că nu suntem nici măcar constituiţi, dar termenele legale sunt favorabile în sensul că oricum putem în aceste şase luni să începem activitatea şi să avem deja nişte rezultate.”

Europa Liberă: Şi acum încă o dată să precizăm un lucru, deci toate declaraţiile care au fost depuse în acest an vor fi verificate?

Cristina Cojocaru:
,,Se vehiculează fie printre deputaţi fie în comisia juridică un lucru, că în acest an comisia nu ar trebui să verifice declaraţiile depuse pentru anul 2011, pentru că s-a constituit mai târziu, pentru că oamenii au depus declaraţiile în baza legii vechi până la 30 ianuarie, şi aşa cum legea nu a intrat în vigoare la unu martie au trebuit să mai depună încă o dată declaraţiile până la 31 martie. Şi eu înţeleg că există anumite tendinţe de a interpreta legea în sensul în care legea trebuie să intre în vigoare de la întâi martie 2013, pentru că, într-un fel este abuziv să cerem de la oameni să depună două declaraţii în acelaşi an, pentru anul 2011. Eu cred că ei trebuiau să se fi gândit la aceasta până a fi votată această lege, iar legea este foarte clară cu privire la termenul de când intră în vigoare, unu martie 2012, şi să interpretăm în senul în care, bine hai să nu depun o declaraţie anul acesta, eu personal nu sunt de acord, eu cred că se va încălca legea dacă se va interpreta astfel, doar dacă parlamentul, expres, nu va modifica această prevedere. Nu cred că este loc de interpretări cu privire la momentul intrării în vigoare a legii, legea este foarte clară în sensul acesta.”

Europa Liberă: Dacă se va întâmpla aşa cum vă doriţi dumneavoastră, înseamnă că declaraţiile care au fost depuse vor fi verificate?

Cristina Cojocaru:
,,Bine, cu toate limitările de ordin logistic, tehnic, uman pe care le avem la moment, oricum vom face o încercare să avem nişte rezultate deja pentru declaraţiile pentru 2011. Eu vin din societatea civilă, pentru mine contează felul în care oamenii văd funcţionarii şi felul în care oamenii văd funcţionarii mie mi se pare inadmisibil să lăsăm funcţionarii fără niciun control pentru un an întreg, 2011, în condiţiile în care corupţia este o problemă atât de gravă în Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG