Primul ministru Vlad Filat răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.
Europa Liberă: FMI îşi încheie misiunea la Chişinău. Aţi negociat un nou acord?
Vlad Filat: „Aceasta este misiunea de finalizare a programului. Nici nu-mi vine a crede că au trecut 3 ani de zile. Nu este uşor să fii în program cu Fondul Monetar Internaţional, să fii în negocieri, dar după aceşti 3 ani vreau să vă spun că acest program a fost necesar tuturor. Noi am reuşit să avem asigurată stabilitatea bugetară. La ora actuală, suntem în deplină capacitate bugetară.”
Europa Liberă: Deşi indici modificaţi...
Vlad Filat: „Spuneam atunci că cei care au venit cu lansări publice a prognozelor modificate să nu se grăbească pentru că urma să vină misiunea Fondului Monetar Internaţional să facem o evaluare specializată şi realistă. Eu vreau să vă spun că indicii reactualizaţi împreună cu partenerii noştri de la Fondul Monetar Internaţional arată o creştere pentru anul viitor de 4%. Vorba ceea: graba strică treaba s-a demonstrat. Şi cred că va fi o lecţie pentru colegii noştri pentru viitor.
Noi am respectat toate
Noi am respectat toate înţelegerile...
înţelegerile. Sunt anumite lucruri care trebuie să fie actualizate. Dar trebuie să luăm o decizie vizavi de un nou program, asupra căruia vom decide în perioada următoare. Deci, urmează să vină o nouă misiune cu care să negociem, să discutăm viitorul program.
Eu pot să vă spun, în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova, că noi avem nevoie de program, ceea ce nu înseamnă obligatoriu că avem nevoie de bani de la Fondul Monetar Internaţional. Însă acest program ne-ar ajuta nespus de mult, pentru a avea credibilitate în raport cu ceilalţi parteneri de dezvoltare. Urmează să discutăm, să negociem.
Suntem în cu totul şi cu totul altă situaţie, în raport cu ceea ce am avut în anul 2009. Când îmi aduc aminte, nu-mi vine a crede. Puţini au mai rămas din cei care ţin minte ce a fost atunci.
Acum avem mulţi doritori de a fi prim-miniştri ș.a.m.d. În 2009 erau mai puţini...
Acum avem mulţi doritori de a fi prim-miniştri şi aşa mai departe. Atunci erau mai puţini.
Dar ce este important: că noi am demonstrat că putem să ne asumăm responsabilitate şi să asigurăm durabilitate în dezvoltarea ţării.”
Europa Liberă: Vă sugerează cumva FMI-ul să subţiaţi feliile pentru anumite domenii?
Vlad Filat: „Noi acuma nu vorbim despre subţiere. Noi acuma vorbim despre finalizarea programului. Şi această evaluare trebuie să asigure îndeplinirea parametrilor până la sfârşit de an. Ceea ce ţine de programul nou, sigur acolo vom avea discuţii vizavi de reformele sectoriale, reforme care trebuie să reprezinte continuitatea a ceea ce am făcut până la ora actuală. Aceste reforme sunt necesare nouă, nu FMI-ului. Noi avem nevoie de economie funcţională, bazată pe principiile economiei de piaţă.”
Europa Liberă: Moldova astăzi nu are o economie liberalizată?
Vlad Filat: „Aparent da.”
Europa Liberă: Dar în realitate?
Vlad Filat: „Dar în realitate nu. Fiindcă, dacă ar fi fost concurenţă reală şi dacă ar fi fost totul funcţional, noi aveam la ora actuală şi alte preţuri la majoritatea produselor, fiind rezultat al concurenţei, noi am fi avut şi altă calitate a produselor, în sensul mai bună, iarăşi datorită concurenţei. Dar aceste lucruri nu se obţin peste noapte. Acesta este un proces asupra căruia trebuie să muncim.
Şi încă un element important: reformele
Reformele niciodată nu se termină. Toată lumea este în plin proces de adaptare la noile condiţii...
niciodată nu se termină. Toată lumea este în plin proces de adaptare la noile condiţii. Lumea se schimbă. Şi noi trebuie să înţelegem acest lucru şi să avem capacitatea să ne schimbăm permanent, ca să beneficiem cât mai mult, dar nu să suferim în urma acestor schimbări, pentru că, în rezultat, vom oferi condiţii mai bune pentru oamenii care activează în domeniul economic, în diferite domenii care vizează sectorul social şi aşa mai departe.”
Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus că Moldova ar avea mai mult nevoie de un acord cu FMI şi nu de bani din partea FMI-ului.
Vlad Filat: „Moldova deja nu mai beneficiază de împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional. Tranşele ultimele au fost destinate pentru rezervele valutare la Banca Naţională. Deci noi nu mai avem suport bugetar.
Cifrele asta arată, nu vorbesc eu,
Cifrele arată că nu mai este nevoie de finanţarea FMI. Dar asta nu înseamnă că nu avem nevoie în continuare de resurse...
pentru perioada de viitor, aşa cum reiese şi bugetul pentru 2013, noi nu avem nevoie de finanţare din partea Fondului Monetar Internaţional. Aceasta nu înseamnă că nu avem nevoie în continuare de resurse care vin din partea partenerilor noştri, fie sub formă de grant, fie sub formă de împrumuturi concesionale.
Este vorba de Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare, este vorba de Banca Europeană pentru Dezvoltare, este vorba de relaţiile cu ţările donatoare, deoarece acest program asumat de guvern reprezintă acel certificat de credibilitate necesar în acest sens.”