Rusia a negat că ar fi declanșat un război comercial împotriva Ucrainei pentru a descuraja această fostă republică sovietică să stabilească relații politice și economice mai strânse cu Uniunea Europeană, la summit-ul Parteneriatul Estic, programat să aibă loc în toamnă la Vilnius.
„Avem o lungă listă de obiecții specifice față de importurile din Ucraina legate de protecția drepturilor consumatorilor”, a declarat presei Ghenadi Onișcenko, șeful serviciului rus Rospotrebnadzor. „Dacă doriți să-i spuneți război comercial, puteți să-i spuneți. Dar noi ne facem meseria profesionist”, a mai spus Onișcenko.
Nu doar jurnaliștii și analiștii îi spun așa. Ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt, unul din părinții Parteneriatului Estic a sugerat că suspectează Moscova de încercarea de a torpila relațiile Kievului cu Uniunea Europeană:
„Dacă Rusia începe un război comercial tacit împotriva Ucrainei pentru a-i bloca relația cu Uniunea Europeană, acest lucru ar fi foarte serios”, a scris Bildt pe Tweeter.
Totul a început în iulie cu interzicerea în Rusia a ciocolatei ucrainene Roshen, iar acum continuă cu alte produse.
Serviciul Federal al Vămilor din Rusia a introdus la 14 august modificări în regulamentele interne, incluzând mărfurile tuturor exportatorilor ucraineni, fără excepție, în categoria celor de risc și supunându-le unor verificări suplimentare. Din această cauză la graniță s-au format cozi imense.
Rugat să comenteze de serviciul ucrainean al Europei Libere, purtătorul de cuvânt al vămilor ruse, Ahmed Kasianov a spus doar:
„Suntem la curent, dar singurul lucru pe care vi-l pot spune este că Serviciul Federal al Vămilor n-are de făcut nici un comentariu”.
În Ucraina, puțini sînt cei care se îndoiesc că este vorba de un război comercial cu miză politică. Fostul premier ucrainean originar din Republica Moldova, Anatoli Kinah, care conduce fracțiunea parlamentară a formațiunii de guvernământ, Partidul Regiunilor, spune că totul este doar la început:
„Pornind de la faptul că Ucraina a decis ireversibil să semneze acordurile de asociere și liberalizare a comerțului cu Uniunea Europeană, trebuie să fim gata de o întețire a presiunilor. Trebuie să luăm măsuri pentru a ne apăra interesele economice”.
În ciuda dezmințirilor oficiale ale Rusiei, la Moscova domină un punct de vedere asemănător.
Fostul deputat în Duma de Stat al partidului aflat la putere, Rusia Unită, analistul Serghei Markov prezice și el vremuri tulburi:
„Dacă va fi semnat acest acord sinucigaș cu Uniunea Europeană - un model semicolonial pe care Bruxelles-ul i-l va propune Ucrainei la Vilnius - și dacă Ucraina va deschide porțile produselor ieftine și posibil necalitative din Uniunea Europeană, atunci Rusia va fi nevoită să-și închidă automat propriile porți pentru bunurile venind din Ucraina”.
Dar ce măsuri de răspuns poate lua Ucraina? Premierul Mykola Azarov i-a cerut unui adjunct să formeze un grup de lucru și să prezinte un plan de acțiuni până la 19 august.
Se poartă discuții cu autoritățile ruse pentru revenirea la relații normale.
În afară de aceasta, Ucraina a anunțat că producția de grâu și furaje din trei regiuni imense ale Rusiei este afectată de paraziți. Prin urmare, Kievul spune că interzice tranzitul prin porturile sale a acestor mărfuri provenind din regiunile siberiană, nord-caucaziană și sudică ale Rusiei.
Vineri, președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Victor Ianukovici au discutat la telefon despre aceste tensiuni, se spune într-un ccomunicat al Kremlinului care nu oferă însă nici un fel de detalii.