Vicepremierul pentru reintegrare George Balan s-a întâlnit în premieră cu negociatorul transnistrean, Vitalie Ignatiev, care este ministrul de externe în guvernul separatist de la Tiraspol. Întâlnirea găzduită de misiunea OSCE la Chișinău a avut loc la câteva zile după ce guvernul moldovean a spus că dorește ca negocierile în formatul 5+2 pentru rezolvarea problemei transnistrene să fie reluate chiar din luna aprilie. Dar Ignatiev a sugerat astăzi că Tiraspolul nu este gata.
Negociatorul transnistrean Vitalie Ignatiev nu s-a arătat la fel de optimist ca şi vicepremierul moldovean George Balan, care a spus că negocierile oficiale în formatul 5+2 ar putea fi reluate în această primăvară. Ignatiev a refuzat să înainteze un termen, sugerând că problemele care au dus la blocarea discuţiilor oficiale, în iunie 2014, nu au fost depăşite. El a amintit că unul din motive sunt dosarele penale intentate de Chişinău unor persoane influente din regiunea transnistreană.
„Nu e posibil ca reprezentanții Transnistriei pe numele cărora au fost iniţiate dosare penale motivate politic să se aşeze la aceeaşi masa de negocieri, inclusiv la nivel de grupuri sectoriale. Trebuie să se renunţe la presiuni, Transnistria nu trebuie exclusă din spaţiul negocierilor. Există şi înţelegeri cadru care de asemenea sunt încălcate prin măsuri unilaterale şi discriminatorii. Reluarea discuţiilor în formatul 5+2 poate avea loc doar după ce partea moldovenească va renunţa la presiuni şi vom reuşi să elaborăm un set de soluţii concrete pentru diverse probleme.”
Chişinăul a negat tot timpul că dosarele penale ar avea substrat politic, inclusiv astăzi, când partea transnistreană a insistat pe acest subiect, fără a aduce însă nume şi cifre concrete. Vicepremierul pentru reintegrare George Balan:
„Dosare penale motivate politic nu există. Au fost iniţiate cercetări penale ce vizează diverse încălcări ale drepturilor şi libertăţilor omului. Dovada că acestea nu sunt motivate politic este că ele nu vizează persoane care ocupă o anumită funcţie.”
Vitalie Ignatiev a insistat ca mai întâi să avanseze discuţiile directe între negociatori şi cele la nivel de grupuri sectoriale de experţi, pentru a rezolva problemele ce s-au acumulat în cele cinci luni ce s-au scurs de la ultimul contact dintre părţi:
„La moment există mai multe propuneri, proiecte de decizii elaborate unilateral de Tiraspol care nu au fost discutate în cadrul grupurilor de lucru sectoriale. Întâlnirea reprezentanţilor din formatul 5+2 va fi oportună atunci când vom elabora propuneri concrete, acceptate de toate părţile.”
Chişinăul, care spune că ar fi cel mai interesat în rezolvarea problemelor, s-a arătat dispus să analizeze propunerile Tiraspolului, care se referă, între altele, la recunoaşterea reciprocă a actelor civile şi la libera circulaţie a mărfurilor şi persoanelor.
Părţile s-au acuzat reciproc de îngrădirea liberei circulaţii a persoanelor. Ignatiev s-a arătat indignat de controalele excesive de la Aeroportul din Chişinău la care sunt supuşi locuitorii din stânga Nistrului. În replică, Balan a spus că sunt controale ordinare, invocând, la rândul său, dificultăţile de circulaţie în zona de securitate.
Soluţiile la majoritatea problemelor sunt văzute în continuare diferit, inclusiv în ce privește școlile cu predare în grafie latină din stânga Nistrului, accesul la pământuri a fermierilor din raionul Dubăsari, dar şi modificarea statutului forţelor de menţinere a păcii.